Καλώς ήλθατε στο Δρακοβούνι Γορτυνίας

Καλώς ήλθατε στο Δρακοβούνι Γορτυνίας. Με αυτή την ιστοσελίδα επιδιώκεται η επικοινωνία και ενημέρωση όλων των συμπατριωτών και φίλων του χωριού. Για τον εμπλουτισμό της όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει στέλνοντας ότι υλικό θεωρεί χρήσιμο. Επιπλέον μετά από συνεννόηση μπορεί να δοθεί σε όσους θέλουν και δυνατότητα αναρτήσεων. Για επικοινωνία: drakovouni@hotmail.com

ΚΕΡΝΙΤΣΑ ΤΗΣ (ΓΛΟΓΟΒΑΣ) ΔΡΑΚΟΒΟΥΝΙΟΥ

Παραθέτω σχετική έρευνα για την Κερνίτσα της Γλόγοβας (Δρακοβουνίου)
Ο κ. Σαγιάς αναφέρει και δημοσιεύει στο περιοδικό "Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ" σελ. 47.
"Για μας, με την έρευνα και την ιστορική αξιολόγηση,  που κάναμε, για την ΚΕΡΝΙΤΣΑ (ΤΗΣ ΓΛΟΓΟΒΑΣ) ΔΡΑΚΟΒΟΥΝΙΟΥ, η απάντηση είναι ότι πρόκειται για τη γνωστή μεσαιωνική πόλη Κερνίτσας Αρκαδίας, με τις δώδεκα συνοικίες και τους ισάριθμους ναούς της. Διότι αν υπήρχε μεσαιωνική πόλη Κερνίτσας εις Καλάβρυτα και Αιγιαλεία το έτος 1388 ασφαλώς θα ήταν γνωστή, ή έστω λείψανα αυτής θα υπήρχαν κάπου εις Αιγιαλείαν. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, τις αποδείξεις και τα συμπεράσματα δεν υπήρξε τέτοια πόλις.
Υπάρχει όμως ανάμεσα στα χωριά Γλόγοβα (Δρακοβούνι) και Τοπόριστα (Θεόκτιστον) της Αρκαδικής Γορτυνίας και δυτικά αυτών, τοπωνύμιο με ονομασία Κερνίτσα το οποίο περιέχει και μεσαιωνικά λείψανα οικισμού και η Κερνίτσα όμως αυτή ήταν εντός του γεωγραφικού χώρου της μητροπόλεως Π. Πατρών. Πρέπει να αναφέρω ότι και στα δύο ανωτέρω χωριά υπήρχαν δυο χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί οι οποίοι κατεστράφησαν από αμέλεια στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας! (1900).
Έπειτα από όλα όσα προαναφέραμε υπάρχει το ερώτημα ποιος έκανε τη μεταφορά της Επισκοπικής Έδρας από τ ην Κερνίτσα Αρκαδίας στην Αιγιαλεία και τα Καλάβρυτα; Οι Φράγκοι ή η μητρόπολη Παλαιών Πατρών; Τότε η Γλόγοβα, στον χωρισμό Πελοποννήσου (το 1388 μεταξύ Φράγκων και Παλαιολόγων) υπήγετο στην Πάτρα, την Ηγεμονία της Αχαας. Ιστορικά, είναι γνωστή η ύπαρξη της Επισκοπής Κερνίτσης από το έτος 1213 έως το έτος 1830-36 μ.Χ. Πιστεύουμε όμως πως η ζωή της αρχίζει κατά δύο αιώνες νωρίτερα. Η έρευνά μας συνεχίζεται.
Στη θέση λοιπόν της Κερνίτσης της Γλόγοβας όλοι οι κάτοικοι της Γλόγοβας γνωρίζουν και έχουν βρει στα κτήματά τους τάφους λιθόκτιστους και άλλα κτίσματα που για όλους εμάς είναι πίστης πως εδώ υπήρχε η μεσαιωνική πόλη της Κερνίτσης. Κείνο που χρειάζεται όσο είναι ακόμη καιρός, είναι η αρχαιολογική σκαπάνη.
Υπάρχουν και πολλοί θρύλοι που λέγονται ακόμη στη Γλόγοβα και στη μονή:
"Πώς η εικόνα έφυγε από την Κερνίτσα της Γλόγοβας και πήγε στο μοναστήρι της Κερνίτσας, μάλιστα την έβλεπαν οι Γλογοβίτες. Επίσης κάποτε χάθηκαν τρία μουλάρια από το μοναστήρι και βρέθηκαν στην Κερνίτσα της Γλόγοβας" και άλλα πολλά. Πάντως στους θρύλους και τα τοπωνύμια κρύβεται μια ιστορική αλήθεια. Ακόμη, βλέποντας από το μοναστήρι στην βόρεια πλευρά προς τα κάτω, υπάρχει ένα καλύβι εκεί, το λένε στη Γλογοβίτσα. Νομίζω πως και αυτό πρέπει να συνδέεται με τη Γλόγοβα.
Ο κύριος Σαγιάς με γραπτές μαρτυρίες του λέει πως οι κάτοικοι της Κερνίτσης και κατά το σιγκέλιο της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου μετοίκησαν στο όρο "Προυσίκο" σημερινό Ρουσίκο που εκεί κοντά υπήρχε και εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα". Τώρα οι μαρτυρίες των χωριανών μας λένε πως στο Ρουσίκο και συγκεκριμένα στης παπαδιάς τη λακούλα υπήρχε υδραγωγείο κτισμένο με κουρασάνι.
Επίσης στην παλιά βρύση του χωριού μας υπάρχει τοποθεσία και λείψανα ναού του Αγίου Ανδρέα, λέγεται μάλιστα στο σημείο αυτό κάθισε να ξαποστάσει και να ποιεί νερό ο Απόστολος Ανδρέας, ερχόμενος από Αχαα και πηγαίνοντας για Βαλτεσικό (Ελληνικά) να διδάξει τον χριστιανισμό. Ο δρόμος από το Φιλέϊκο Γεφύρι είναι η μόνη οδός που συνέδεε την Αχαα με Αρκαδία είναι αυτός (από τους πολέμους).
Άλλες μαρτυρίες:
Στο βορειοδυτικό σημείο της Μονής Κερνίτσης που γειτνιάζει με το ανατολικό δικό μας Ρουσίκο υπάρχουν λείψανα πόλεως ονόματι Κερνίτσα (που από αυτήν την πόλη πήρε το όνομά της η Μονή Κερνίτσης). Η πόλη αυτή ιδρύθηκε στο Μεσαίωνα ίδια εποχή που αναφέρει το Συγκέλιον Μεγάλου Σπηλαίου όπως μας πληροφορεί ο ερευνητής Σαγιάς πως οι κάτοικοι της Κερνίτσας της Γλόγοβας (Δρακοβουνίου μετοίκησαν στο όρος "Προυσίκο").
Την επιβεβαίωση φέρνουν στο φως της πραγματικότητος μόνον οι ανασκαφές.
Όλα αυτά μας πείθουν πως εδώ είναι η ΚΕΡΝΙΤΣΑ. Θέλουμε λοιπόν την αρχαιολογική σκαπάνη να επιβεβαιώσει.


Αριστείδης  Δημόπουλος
Νέα Σμύρνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου