Καλώς ήλθατε στο Δρακοβούνι Γορτυνίας

Καλώς ήλθατε στο Δρακοβούνι Γορτυνίας. Με αυτή την ιστοσελίδα επιδιώκεται η επικοινωνία και ενημέρωση όλων των συμπατριωτών και φίλων του χωριού. Για τον εμπλουτισμό της όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει στέλνοντας ότι υλικό θεωρεί χρήσιμο. Επιπλέον μετά από συνεννόηση μπορεί να δοθεί σε όσους θέλουν και δυνατότητα αναρτήσεων. Για επικοινωνία: drakovouni@hotmail.com

ΝΩΝΑΚΡΙΣ

Ο Παυσανίας στα "Αρκαδικά" μας αναφέρει τα ονόματα τριών κωμών, της Καλλίας, της Δίποινας, και της Νώνακρης.
Οι τρεις αυτές κώμες συναποτέλεσαν την αρχαία αρκαδική Τρίπολη, της οποίας οι κάτοικοι πήραν μέρος στον οικισμό της Μεγαλόπολης.
"Προσεγένετο δε και Τρίπολις ονομαζομένη Καλλία, Δίποινα και Νώνακρις". (Παυσανίας Η', 27, 4 και 7).
Από όσα λέει ο Παυσανίας στο βιβλίο του για την Αρκαδία, οι κώμες αυτές βρίσκονταν στο τμήμα εκείνο της Αρκαδίας που δεν επισκέφθηκε. (Τα χωριά Δρακοβούνι Κερπινή, Γλανιτσιά, Βαλτεσίνικο) και δεν είχε σκοπό να επισκεφθεί διότι αυτή η περιοχή ήταν έρημος και γεμάτος θηρία. Αυτά μας λέει ο Παυσανίας.
Οι νεότεροι ιστορικοί και συγγραφείς μας πληροφορούν πιο συγκεκριμένα.
Έτσι, π.χ. ο Ιερώνυμος Βογιατζής που έκανε πρώτος συστηματικό αρχαιολογικό περίπατο στη Γορτυνία, τοποθετεί την Καλλία στη Γλανιτσιά, (θέση Αγία Παρασκευή) τη Δίποινα στην Κερπινή και τη Νώνακρη στο Δρακοβούνι. (Βλέπε στο περιοδικό "Βύρων", Ιερώνυμου Βογιατζή "Περιηγήσεις κατά την επαρχίαν Γόρτυνος σ. 105).
Επίσης ο Ιερώνυμος Βογιατζής λέει συγκεκριμένα για την Νώνακρη στην Γλόγοβα ότι "υπάρχουν υπολείμματα αρχαίας πόλεως" (Περιοδικό "Βύρων" 1874, σελ. 108). Την ιδίαν ακριβώς τοποθέτηση κάνει και ο Π. Παπαζαφειρόπουλος (Π. Παπαζαφειρόπουλου Μεθυδρίας 1888, σελ. 8).
Μάλιστα, ο Ιερώνυμος Βογιατζής είναι τόσο πολύ βέβαιος ότι οι τρεις αυτές κώμες βρίσκονταν στην περιφέρεια του άλλοτε Δήμου Κλείτορος ώστε είχε προτείνει ο δήμος Κλείτορος να μετονομαστεί σε "δήμον Τριπόλεως" και να έχει σφραγίδα που θα φέρει ως έμβλημα τη μορφή του Πανός (Περιοδικό"Βύρων" σελ. 362).
Ο Νικ. Παπαχαντζής λέει στα Αρκαδικά του Παυσανία: (Εκδόσεων Ελευθερουδάκη). Αυτή η Νώνακρις ήταν διαφορετική από τη γνωστή πολίχνη της Φενεάτιδος, παρά τα ύδατα της Στυγός (σελ. 303 υποσημ. 4).
Ο Στράβων (66 π.Χ. - 25 μ.Χ.) με λύπη του διαπίστωσε πως στις πόλεις αυτές υπάρχουν μόνον τα ίχνη τους. Υπήρχε ελάχιστη ζωή. Τονίζει επίσης ότι υπήρχαν ωραία άλογα και μιλάει για τους "ιπποβάτους όλους που εκτρέφονται στην ερημωμένη σχεδόν περιοχή".
Εκείνο όμως που θα βοηθήσει για να επιβεβαιωθούν τα ιστορικά κείμενα, οι παρατηρήσεις και οι διάφορες απόψεις των ειδικών, είναι οι ανασκαφές που πρέπει να γίνουν εκεί που υπάρχουν μνημεία και όπου οι κάτοικοι έχουν εντοπίσει σε διάφορα σημεία.
Οι πιθανότερες θέσεις εδώ είναι α) από την παλιά βρύση έως τον Άγιο Γεώργιο διότι εδώ έχουν βρεθεί λιθόκτιστοι τάφοι με μικρά σπαθάκια όπως επιβεβαιώνει ο κύρος Γεώργιος Παπαδόγιαννης, όταν ήταν μικρό παιδί (εν ζωή σήμερα που γράφονται αυτές οι πληροφορίες 16.10.2016) και ο  Αθανάσιος Κολοκοτρώνης (Μπουκουροθανάσης).
Επίσης στην ίδια περιοχή όταν έσπερνε, βρήκε τέτοιο λιθόκτιστο τάφο με σπαθάκια και του έκανε εντύπωση το μέγεθος του νεκρού . Έλεγε χαρακτηριστικά "τα καλάμια του (κνήμες) ήταν τεράστιες κοντά στο ένα μέτρο".
Προς ανατολάς της θέσεως αυτή σε έναν από τους λόφους προς Αγρίδι πρέπει να ήταν Κάστρο. Τώρα το λέμε Παλιόκαστρο και υπάρχουν σκόρπιες μεγάλες πέτρες.


Άλλη πιθανή τοποθεσία είναι στη θέση Κερνίτσα ακριβώς απέναντι από το χωριό μας, όπου υπάρχουν και εκεί ανάλογα ευρήματα, λιθόκτιστοι τάφοι και υπάρχουν μέχρι σήμερα.


Αριστείδης Δημόπουλος
Νέα Σμύρνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου